A saját nevelésű gyümölcsfa nagy odafigyelést és gondoskodást igényel, ám mégis megéri nevelni, hiszen nyáron finom ízletes gyümölcsöt, szüretelhetünk kertünkből.

A gyümölcsfa kiválasztásánál vegyük figyelembe a növény nagyságát és habitusát, hiszen míg egy kisebb almafa elfér a garázs mellett is, addig egy dió vagy cseresznyefa nagyobb helyet igényel magának.

A pergolára felfuttathatunk kivit vagy szőlőt, és az erkélyre ültethetünk dézsába kisebb törpe gyümölcsfákat. Ne felejtsünk el, hogy a nagyobb gyümölcsfák metszéséhez már szükségünk lesz létrára, így a kerti munka is több lesz velük, míg a kisebb fákat már közepes kertbe is ültethetjük. A nagyobb fának 30-50 nm-re van szükségük, míg a kisebb gyümölcsfáknak elég 5-15 nm is.


Amikor gyümölcsfára gondolunk, engedjük szabadjára fantáziánkat és keressünk olyan gyümölcsöket is, amelyek kissé eltérnek a megszokottól. Ültethetünk kertünkbe mogyoró bokrot, homoktövis bokrot, vagy bodzát. A bokrok és kerítés mellé telepíthetünk málna, szeder, vagy eper bokrot, míg a kisebb kertbe ültethetünk körte, vagy törpe almafát.

A köszméte, málna, ribizli, vagy a füge és kivi ma már számtalan méretben és fajtában kapható, gondozásuk egyszerű akár egy erkélyen is nevelhetjük őket dézsában.

Az almafák, körte és szilvafák nagyobb helyett és több gondozást igényelnek, de semmi sem ér fel a saját termesztésű gyümölcs élvezetével.

A gyümölcsfák nem csak hasznosak kertünkbe, de a virágzási idő alatt lenyűgöző látványt nyújtanak kertünkbe, és sok hasznos rovart csalogatnak hozzánk.

További cikkek:

{module További cikkek|none}