Imádok nagydarab halat sütni, a kerti tűzhelyemen, erre a rost közepes forró részét kell használni. Kezd a sütést a hal bőrös felével, és csak akkor fordítsd meg, ha a bőre már ropogós és aranyszínű. Ha még nem kóstoltál ropogós halbőrt, itt az ideje, hogy megízleled.

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg lepikkelyezett kiszálkázott lazacfilé, 1 citrom leve és héja,1 csokor friss édeskömény, vagy ha ez nincs bazsalikomos olívaolaj, tengeri só, és frissen őrölt fekete bors,1 hámozott uborka,300 ml natúr joghurt,1 friss chilli paprika,1 csokor friss menta, és oregánó, valamint olívaolaj.

Először is drótkefével tisztítsuk meg a grillsütőt nehogy a hal odaragadjon. Ezután izzítsuk be a grillsütőt, majd várjuk, meg amíg a faszén forrón izzani kezd.

A halat helyezzük el a vágódeszkára, a bőrös felével lefelé, majd 1 cm mélyen irdaljuk be. A felaprított édesköménnyel vagy bazsalikommal és a reszelt citromhéjjal szórjuk meg, majd nyomkodjuk be a fűszereket a mélyedésekbe is.

Majd a hal mindkét oldalát kenjük be vékonyan olívaolajjal és szórjuk meg sóval, borssal. Ha a sütő készen áll, fektessük a lazacot a rácsra a bőrös felével lefelé, majd 4-5 perc múlva fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 2-3 percig.


Ha megsült óvatosan emeljük le a rácsról a halat, és egy tálon hagyjuk kihűlni. Az uborkát vágjuk ketté, kanalazzuk ki a belsejét, és a húsát aprítsuk fel kis kockákra. A joghurtot tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a felaprított chillit, a mentát, a citromlevet és az oragánót, majd végül permetezzük meg kevés olívaolajjal. Természetes a só és a bors adja meg a végső íz világot a mártásnak.

Végül a lazacot tördeljük el nagyobb darabokra, és tálaljuk ki az uborkás joghurttal.

Jó étvágyat kívánok: Jamie Oliver

Cikkünk a Jamie természetesen című könyv alapján készült.A könyv a Park kiadó gondozásában jelent meg!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!