Rakott zöldbab 1.

Hozzávalók: 1 zacskó zöldbab, 5 db tojás, 1 pohár tejföl, reszelt sajt

Egy zacskó zöldbabot puhára főzünk enyhén sós vízben (még finomabb, ha teszünk a vízbe egy kanál cukrot). Lecsorgatás után tepsibe tesszük. A tojásokat jól felverjük, beletesszük a tejfölt és ráöntjük a babra. A tetejére egy kis reszelt sajtot teszünk. Sütőben sütjük, akkor kész, ha a sajt aranysárgára sült.

Rakott zöldbab 2.

Hozzávalók: 1kg zöldbab, 300 g fűszeres puha kolbász, 2 kemény tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, 80g reszelt kemény sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, diónyi vaj, zsemlemorzsa

A zöldbabot enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. A kolbászt felkarikázzuk, a zöldbabbal összekeverjük, majd egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük. A tetejét megrakjuk a vékonyra karikázott kemény tojással, megszórjuk sóval, borssal. A tejfölt kikeverjük az olajjal és a reszelt sajttal, megsózzuk, és a lerakott zöldbabra öntjük. A tálat betakarjuk alufóliával, és 15 percig előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön pároljuk, majd levesszük az alufóliát, és erős tűzön már csak addig sütjük, amíg a teteje piros nem lesz. Azonnal tálaljuk, mert csak melegen jó.

Rakott zöldbab 3.

Hozzávalók: 1kg zöldbab, híg fehérmártás (besamel), 2 tojás, 1 pohár tejföl, pici só, 20dkg darált sonka, füstölt-főtt tarja, - vagy 20dkg reszelt sajt 

A fehérmártáshoz: 6dkg vajat felforrósítunk, hozzáadunk 4dkg lisztet, majd 4dl tejet (hideget, különben csomós lesz a mártás), kb. 5-10 percig főzzük, kevergetjük. A zöldbabot tisztítjuk, daraboljuk, főzzük (maradjon egy picit ress). A fehérmártáshoz adjuk a felvert tojásokat és a kevés sóval kikevert tejfölt. Egy jénai tálat kiolajozunk, a hozzávalókat lerakjuk - egy sor bab, egy sor sonka vagy sajt a mártással megöntözve (én 2 rétegűre szoktam készíteni). A megmaradt sajtot vagy sonkát a tetejére szórjuk, sütőben jól átsütjük. Ha sajttal készítjük, akkor köretnek is nagyon finom valamilyen sült-párolt-grillezett hús mellé. 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!