Épp ezért érdemes az ízeket, és a vitaminokat még nyáron üvegbe zárni, így télen sem kell lemondani a finomságokról.

A savanyúság készítése Nagymamáink idejében még megszokott feladat volt, és ma egyre többen kezdik el újra eltenni télire a savanyúságot, mert az árak igen magasak.

Legtöbbször a boltban csak céklát, kovászos uborkát, vagy csemege uborkát tudunk vásárolni, jobb esetben a piacon rábukkanhatunk néhány különleges savanyúságra is. Ám a legfinomabb a saját készítésű savanyúság, amelyet kedvünkre variálhatunk, ízlésünk és íz világunk szerint.

3 olyan különleges savanyúság receptet mutatunk be kedves olvasóinknak, amelyeket otthon házilag is el tudnak készíteni, mégis eltér a megszokott bolti savanyúságoktól.

Kovászos uborka szőlővel.

Hozzávalók: 3 kg kisebb, kovászolni való uborka, 25 dkg éretlen, de már nagy bogyójú szőlő, fürtökben, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevél, 1 csokor kaporzöld, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál só.

Előkészítünk egy nagy, ötliteres uborkásüveget. Az uborkát langyos vízben addig mossuk, amíg csak egyetlen homokszem is található rajta. Lecsöpögtetjük. A szőlőt kis fürtökre vágjuk és megmossuk. (Ha permetezett, akkor ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszer maradjon rajta.)

Elkészítése: A már egészen tiszta szőlőt, szőlőlevelet is lecsöpögtetjük. A kaprot megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdenként két-három részre vágjuk. Az üveg aljára szórjuk a lisztet és a sót, és sorban beállítjuk az uborkákat. Közészórjuk a szőlőfürtöcskéket, a kaporszálakat és a fokhagymát, tetejére tesszük a leveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyed részig megtöltjük, és a tetejére kis tányérkát vagy alufólia darabot helyezve napos helyre tesszük. Három-négy napig érleljük, majd lekötjük. A leve zavaros lesz, mint általában a kovászos uborka leve. Elképzelhető, hogy az uborka, érés közben kiforr, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Megjegyzés: Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

Vegyes saláta

Hozzávalók: Uborka, apró görögdinnye, zöld paradicsom, sárga csöves-paprika, só, babérlevél, bors, ecet, hagyma.

Elkészítése: Az elsoroltakat jól megmossuk, levét lecsorgatjuk, mindegyiket külön-külön vékony karikákra vágjuk, a hagymát szintén, besózzuk, 2 órán át, állni hagyjuk, azután a levétől jól kinyomkodjuk, rétegenként üvegekbe rakjuk, teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, és öntünk rá ecetes vizet. 3-4 napig ne kössük le, és naponta mindig friss ecetes vizet öntünk utána, hogy az üveg mindig tele legyen. Tegyünk rá kevés szalicilt, majd 3-4 nap után szorosan kössük le.

Brassói saláta

Egy ötliteres üveghez: 50 dkg fehér-, 40 dkg vöröskáposzta cikkekre vágva, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg kis gömbölyű paprika, 30 dkg közepes nagyságú uborka, 4-6 db apró, zöld dinnye, 50 dkg rózsáira szedett karfiol, 25 dkg megtisztított, négybe vágott sárgarépa, egy-egy csomó friss kapor és zellerzöld.

Elkészítése: A hozzávalókat az üvegekbe szépen egymást váltogatva elrendezzük, hogy ízlésesen tarka legyen. Sós vizet forralunk - literenként egy púpos evőkanál sót téve bele -, majd langyosra hűtjük. Ráöntjük a zöldségfélékre és lekötjük. Ne ijedjünk meg, ha zavarossá válik, mert idővel letisztul. Mivel ecet nem kerül bele, a káposzta savanyítja meg. Így íze is érdekes, a hordós káposztáéhoz hasonló.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!