péntek, 20 április 2018

Dália az ezerarcú szépség

Dália

A dáliák töretlen sikere évről évre egyre nagyobb a kertekben, ennek oka pedig az a színes kavalkád, amelyet a dáliafajta gazdagsága kínál.

A dáliák eredetileg Közép-Amerikából származnak, az első példányok a XVIII. században kerültek be Európába.

Manapság már több ezer fajtája létezik, és évről évre csak növekszik a számuk. Szinte mi magunk is beleszédülünk a dáliák változatos küllemébe, hiszen van törpe és magas növésű dália, kaktusz, pompon, labdavirágú, egyszerű, vagy telt változat, de a 20 cm magasságtól, egészen a 150cm.-es magasságú fajták közül is választhatunk. És a színek… Szinte nincs is olyan szín a szivárvány színeiben, amelyben ne találnák egy dáliafajtát.

Dália

Dáliát azért is érdemes a kertedbe ültetni, mert kevés vízzel és gondozással is beéri, a kisebb fajtákat balkonládába, vagy cserépbe is ültetheted, míg a magasabb növekedésű dáliákat a kertben csodálhatod szinte egész nyáron át folyamatosan. A dáliák júniustól egészen októberig folyamatosan virágoznak, kedvelik a napos laza termőtalajjal rendelkező kerteket, de félárnyékban is jól érzik magukat, bár itt kevesebb lesz a virág.

Nézzük, a dália gondozását részletesen:

A dália ültetése:

Ha még nincs a kertedben dália, itt az idő, hogy beszerezz egy vagy több fajtát. A dáliát magról vagy gumókról tudod szaporítani, de a gumókat könnyebb és gyorsabb elültetni, mintha magról próbálnád meg a szaporítást.

A gumókat április végén és május elején érdemes kiültetni a kertbe, amikor a tavaszi fagyok veszélye már nem fenyegeti a növényt. Az ültetés során fontos, hogy a gumó felső részét, minimum 5 cm föld takarja. Ha cserépbe szeretnéd a dália gumókat ültetni és van egy védett teraszod, akár már március közepén is elültetheted, hiszen itt a fagy nem veszélyezteti a gumókat.

A dália gondozása:

A dália gumókat ültetés után öntözd be jó alaposan, és nyáron is fontos, az egyenletes locsolás, vagyis ne öntözd túl a növényt, mert akkor kirohadnak a gumók, de ne is hagyd kiszáradni, mert akkor a virágzás fog elmaradni vagy csökkenni az intenzitása.

Ha bőséges és egyenletes virágzást szeretnél a dáliáktól kapni, fontos a tápanyagutánpótlás is, ezért vagy már az ültetéskor tegyél a gödörbe egy kevés trágyát, vagy szórj köré egy adag komposztot, és nyáron a tápoldatos locsolást is meghálálja kis mennyiségben.

A magas növekedésű dáliákat fontos egy karóval megtámasztani, ezt már az ültetéskor érdemes leszúrni a növény mellé. Az elnyílt virágokat folyamatosan ki kell vágni, így újabb virágzásra tudod serkenteni a növényt.

Dália

A dália teleltetése

A dália sajnos nem fagytűrő növény, így ősszel fel kell szedned és bevinni egy téli szálláshelyre. Ehhez ősszel vágd vissza a növényt, kb. 10 cm.-re a talaj felett, az első fagyok után, még akkor is, ha épp virág van rajta. Ezután egy ásóvilla segítségével szedd ki a talajból a gumókat. Kicsit tedd félre pár napra, míg a gumók megszáradnak, majd egy faládába téve vidd őket be egy 5-10 C fokos sötét helyiségbe. Így az átteleltetett gumókat tavasszal újra ki tudod ültetni a kertbe.

Dália

A dália felhasználása

A törpe dáliákat, amelyek 20-50 cm magasságot érnek el, ültetheted balkonládákba, vagy cserepekbe, míg a magas akár 100-140 cm –es fajtákat a kerti ágyásokba érdemes kiültetni, kanna, napraforgó, szarkaláb társaságában.

Aki egyszer elültetett a kertjében egy dáliagumót, az évről évre vadászni fogja az újabb virág színeket és formákat.

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

A macskamenta, mint a neve is...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Tavaly a növények nem fejlődtek...

Tovább a cikkhez
Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Tavaly tavasszal, amikor az idő...

Tovább a cikkhez

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...:

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...:

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

Muskátli ébresztés!

Aki elég ügyes és tapasztalt, át tudta teleltetni a muskátlit. De itt a tavasz és ideje felébreszteni a téli álomból a kis muskátli lurkókat.

Bővebben...:

Így tápoldatozzuk a muskátlit!

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Muskátli metszése ősszel és tavasszal

Szinte minden kertbarát kutatja a szép muskátli titkát! Ha azt szeretnénk, hogy nyáron egy gyönyörű szép virágzó muskátli díszítse erkélyünket és kertünknek, fontos az állandó metszés és tisztogatás.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: