péntek, 20 április 2018

Komposztálás: játék és tudomány

Vissza visszatért ugyan a tél, de a természet szemlátomást döntött: aki bújt, aki nem, a nedvkeringés megindult a növényekben. A kertész vére is pezseg, vár minket a kert! A gondos gazda nem csupán növényeire, hanem azok termesztőközegére, talajára is gondol. Legolcsóbb és legértékesebb forrás éppen a saját kertünk és háztartásunk lehet, ha komposztálásba kezdünk. Aki netán gyakorló komposztáló, annak is tartogathat meglepetést e cikk 5 szabálya.

  1. A komposzt is él!

Ahhoz, hogy tápanyagban gazdag földállagú komposztot kapjunk rövid időn belül, úgy gondozzuk, mint egy háziállatot: itatni, táplálni és a hagyományos módszer szerint mozgatni, forgatni szükséges. Ennek oka, hogy a lebomlási folyamat során apró hasznos élőlények (hasznos baktériumok, gombák) sokasága telepszik meg, akik élettevékenysége és a szerves anyagok kémiai bomlása hőt termel, így nedvességet párologtat. A felmelegedési szakaszt követően az ember feladata, hogy kellő nedvességet biztosítson, ezzel lehetővé téve a mikroorganizmusok további átalakító munkáját. Az ideális nedvességet marokpróbával ellenőrizhetjük. (A markunkba vesszük a mélyebb rétegben lévő félkész komposztot és összenyomjuk. Ha szétporlik, akkor túl száraz, ha csorog belőle a víz, akkor túl nedves. Pont annyi víz kell, hogy egyben maradjon.)

  1. Kövessük a recepteket

Szinte minden szerves anyag mehet a komposztba, de az arányokra és sorrendre oda kell figyelni. (Nekünk sem javasolt almalé után tejet fogyasztani.) A helyes arány 1 rész barna és 3 rész zöld hulladékot jelent. Ezeket előzetesen a komposztláda mellé érdemes gyűjteni, és utána ilyen arányban rétegezni. Ne feledkezzünk el a nedvesítésről!

Egy bevált recept példaként:

6 rész

száraz levelek

közepes széntartalom  

barna hulladék

1 rész

zöld gyomnövények

kis nitrogéntartalom 

zöld hulladék

1 rész

frissen nyírt fű

közepes nitrogéntartalom 

zöld hulladék

1 rész

konyhai maradékok

közepes nitrogéntartalom 

zöld hulladék

 

  1. Hívjunk segítőtársakat

A bevezető, lebomlási, átalakulási és felépülési szakaszt említettük, hogy baktériumok, gombák segítik, de vannak látványosabb és szórakoztatóbb munkatársaink is. Közelről vizsgálva ugróvillásokkal, ászkarákokkal, száz- és ezerlábúakkal, valamint gilisztákkal találkozhatunk. Amíg van mivel táplálkozniuk és elég a nedvesség számukra, addig hasznos segítők maradnak. Speciális komposztgiliszták betelepítésével (például Compastor giliszta) a komposzt átforgatása is elhagyható!

  1. Apró, apróbb, még apróbb

Egyszerű nagyszerű szabály: minél apróbb, annál jobb! A különböző aprítást segítő kézi vagy elektromos szerszámok és rosták gyorsítják a komposztálódást.

  1. Védelmi rendszer

Kiszáradás és ragadozók ellen legjobb, ha alulról és felülről légáteresztő anyaggal takarjuk komposztunkat. Lehet ez háló, agroszövet, vagy egy feleslegessé vált szőnyeg.

 


Ráadásként a 3 leggyakoribb hiba és megoldásaik:

  • Kellemetlen szagok? Forgassa át a halmot, és tegyen hozzá barna alapanyagokat! 
  • Száraz a halom? Tegyen hozzá vizet, zöld alapanyagokat és forgassa át! 
  • Muslincák? Keverje össze az alapanyagokat és tegyen bele leveleket vagy füvet!

Sikeres komposztálást kíván a Compastor csapata nevében

  • Póss Anett

Forrás, ajánlott irodalom:

Roulac, John: Backyard Composting (Totens, Devon : Green Earth Books, 1996)
Darvas Katalin nyersfordítása alapján

 

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Tavaly tavasszal, amikor az idő...

Tovább a cikkhez
Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

A korallvirág az egyik legnépszerűbb...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Ismét elkészítettem a heti zöld...

Tovább a cikkhez

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...:

Ültessünk körömvirágot a kertbe!

A körömvirág gyönyörű narancssárga színével a nyár melegét hozza el kertünkbe, de ezen kívül, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Bővebben...:

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszere közé. Épp ezért érdemes a legkisebb kertben is zöldségeket ültetni és saját termést szüretelni. Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

Ligetszépe(Oenothera fruticosa)

A ligetszépe évelő dísznövény, eredetileg Észak-Amerikából származik, épp ezért jól bírja a tűző napos kertrészeket.

Bővebben...:

A muskátli öntözése

A muskátli öntözése nagyon fontos, ha szép erős virágzó muskátlikat szeretnénk nyáron a teraszon látni. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a muskátli öntözése során, és milyen hibákat érdemes elkerülni.

Bővebben...:

Így ültessünk muskátlit!

Tavasszal egyre több nagyáruházban, kertészetben kínálják a muskátlik különböző fajtáit, és színeit. De amikor megvásároljuk a palántákat, vagy a virágzó muskátlikat, érdemes átültetni. De nem mindegy hogyan és mibe ültetünk.

Bővebben...:

Tippek és ötletek olvasóinktól muskátli gondozásához!

A muskátli gondozásáról és ápolásáról minden hobbi kertésznek megvan a maga tippje, és ötlete. Megkérdeztük olvasóinkat, ők milyen gondozási tippet adnának a muskátli gondozásához.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

A muskátli ültetése és gondozása

Vajon mikor érdemes átültetni egy muskátlit, milyen földbe, és hogyan gondozzuk a növényt átültetés után. Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben! Bővebben...:

Dél Afrikai futó muskátli

Nincs szebb látvány, mint amikor egy erkély korlátján omlik le a futó muskátli tele gyönyörű színes virágokkal. Ismerjük meg ezt a Dél-afrikai növényt!

Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: