péntek, 20 április 2018

Az ezerarcú paradicsom – Miért ne csak egyfélét neveljünk? Az ezerarcú paradicsom – Miért ne csak egyfélét neveljünk?

Talán nem árulunk el nagy újdonságot akkor, ha jelen írásunkat azzal kezdjük, hogy bizony, nem csak az a 3-4 féle paradicsom létezik, amikkel a szupermarketek polcain találkozhatunk, de nem is csak az a maximum 5-6 féle, amikkel néha a termelői piacokon futhatunk össze.

Azzal azonban talán mégis okozhatunk némi meglepetést, ha eláruljuk, hogy bizony, ma a világon több ezer, (nem elírás, tényleg legalább 8-10000) termesztett, szabad beporzású, tájfajta paradicsom létezik. A világ paradicsomkertjeiben olyan elképesztő változatosságot figyelhetünk meg, ami a színek terén a csontfehértől a sárgán, a narancson, meg a mindenki által ismert piroson át a sötétbarnáig, vagy akár a kékig, formát és méretet tekintve a néhány milliméteres átmérőjűtől a több kilogrammos súlyúig, a gömbformától pedig a tojásdadon át az amorfig terjed.

Persze erre joggal kérdezhetjük, miért ne csak – az egyébként tévesen – az ősinek és hagyományosnak tartott fajtákat neveljük kertjeinkben? Miért jó nekünk, ha kihasználjuk a fentiekben leírt változatosság nyújtotta lehetőségeket?

Nos, nem csak esztétikai szempontok szerint érdemes színes és dekoratív paradicsomfajtákkal kísérletezni. Igaz ugyan, hogy néhány szelet kék paradicsom remekül mutat a salátában, vagy a sárga paradicsomlé is üdítő (és elképesztően finom) színfolt lehet a kamránk polcain, mégis számos egyéb, talán még fontosabb tényező is a szélesebb fajtaválaszték termesztése irányába mutat.

A különböző színű, formájú és textúrájú paradicsomfajták ugyanis más-más ízzel és tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdekes összefüggés például, hogy a fajták nagy részében a gyümölcsök alapszíne és édessége között jól felismerhető összefüggést találunk. Minél világosabb színű ugyanis egy paradicsomfajta, az általában annál kisebb savtartalommal bír, így annál édesebbnek érezzük őket (arról se felejtkezzünk meg, hogy az alacsonyabb savtartalmú gyümölcs a fogyasztójának is kevesebb gyomorsavat csinál, tehát aki a savassága miatt nem bírja a paradicsomot nagyobb mennyiségben fogyasztani, csak a megfelelő fajták termesztésére érdemes a hangsúlyt áthelyeznie). Tehát a legédesebb fajtákat alighanem a fehérre érők között találjuk.

A hagyományos kertkultúrával bíró vidékeken egyébként a különböző ételtípusokhoz más-más, az arra a célra legideálisabb fajtákat használják. Így külön fajtacsoport létezik többek között befőző, friss fogyasztásra való, aszalnivaló, szendvicsbe – szeletelni való, salátába való paradicsomokból, és ez a felsorolás bizony korántsem teljes. Miért ne nevelhetnék ezekre a célokra mi is a megfelelő fajtákat? Esetleg különböző színűeket is?

 


Bármilyen furcsa, az agrárbiodiverzitásnak – a mezőgazdaságban megvalósuló biológiai sokszínűségnek – növényvédelmi jelentősége is akad. Manapság általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a házikertekben is nagyüzemi fajták termesztésével foglalkoznak az emberek, így nem egyszer az egész országban mindössze ugyanazt a néhány fajtát nevelik. Nem nehéz belátni, hogy a különféle betegségek, amire egy-egy fajta jobban hajlamos lehet, könnyebben és hatékonyabban végigsepernek egy olyan területen, ahol mindössze 4-5 fajta él, mint ahol minden kiskertben más-más, akár 20-30 tájfajtát tartanak.

Bizony, a 100-150 évvel ezelőtti, permetezés előtti növényvédelem ezen a biológiai sokszínűségen – agrárbiodiverzitáson – is alapult, hiszen minden fajta más-más időjárási viszonyokat tolerál jobban, más-más betegségekre ellenállóbb/érzékenyebb. A kertész pedig minél több fajtát termel, annál nagyobb esélye van, hogy jó minőségű, és elegendő terméshez is jut a szezon végére.

 

De mégis, vajon hol ismerkedhetünk meg tüzetesebben fajtagazdagságban rejlő lehetőségeinkkel, ha hazai forgalomban általában csupán néhány fajtával találkozhatunk? Nos, a mi (Valeyrac Exotics) hobbink, és küldetésünk is az, hogy igyekezzünk bemutatni, népszerűsíteni, és elterjeszteni a hazánkban is sikerrel termeszthető különleges élelmiszernövényeket. Több, mint ezer fajta különleges élelmiszernövény magját tudjuk egész évben ajánlani, és tavaszonként többszáz féle különleges palántával is készülünk.  Szívesen biztosítunk lehetőséget személyes találkozásra, és akár személyes tanácsadásra is. Erre kiváló alkalom lehet a tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásár a Budai Arborétumban A Szent István Egyetem Budai Campusán április 20 és 22 között, ahol a különlegességek beszerezhetőek is lesznek nálunk.  

Összefoglalva tehát érdemes minél több fajta paradicsomot meghonosítani a kertünkben, hiszen ezzel nem csak az ételeinket tehetjük színesebbé, de jobban ellen tudunk állni az időjárás, és a természet szeszélyeinek – akár vegyszeres növényvédelem nélkül is. Arról nem is beszélve, hogy a szomszédot is megeszi a sárga irigység, ha meglátja a kék paradicsomunkat.

Bihari Balázs

 

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

 

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Ismét elkészítettem a heti zöld...

Tovább a cikkhez
Ezért imádom a zamiopálmát

Ezért imádom a zamiopálmát

Ezért imádom a zamiopálmát

Az egyik kedvenc szobanövényem...

Tovább a cikkhez
Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Tavaly tavasszal, amikor az idő...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

A macskamenta, mint a neve is...

Tovább a cikkhez

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra. Bővebben...:

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...:

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

Frézia a kertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot. Már márciustól ültethető, ez a kedves tavaszi hagymás virág kertünkbe. Bővebben...:

Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

Hogyan ültessünk muskátlit?

A muskátli már az első perctől kezdve dekorálja és díszíti kertünket, és minél jobban figyelünk az igényeire annál szebb lesz. Bővebben...:

Így öntözzük nyáron a muskátlit!

A növények, így a muskátlik is az életükhöz és fejlődésükhöz vizet igényelnek. A nyári melegben a muskátlikat rendszeresen öntözni kell, ám nem mindegy hogyan és mennyi vizet adunk ezeknek a közkedvelt növényeknek.

Bővebben...:

A muskátli ültetése és gondozása

Vajon mikor érdemes átültetni egy muskátlit, milyen földbe, és hogyan gondozzuk a növényt átültetés után. Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Így tápoldatozzuk a muskátlit!

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: