kedd, 20 március 2018

Így hódítja meg kertedet a krókusz

krókusz ültetése és gondozása

A tavasz egyik legszebb virága a krókusz (Crocus), más néven sáfrány, amely évről évre egyre nagyobb területet hódít meg kertekben. Megmutatjuk, hogyan kell ültetni és gondozni ezt a kedves színpompás tavaszi virágot.

A krókuszok azok a növények, akik elsőként köszöntik a tavaszt. A krókusznak bár apró virágai vannak, amelyek mindössze 10-15 cm magasak, mégis igazi látványossággá válnak kertünkben, hiszen évről évre egyre több virág bújik ki tavasszal, így idővel egy egész krókuszvirág tenger lesz a virágágyásokban. A krókusz számtalan színben pompázik, lehetnek akár sárga, fehér, lila, narancs, liláskék, bíbor, két vagy akár háromszínű szirmai is.

A krókusz eredete:

A krókusz a nősziromfélék családjába tartozik, ma már Közép és Dél Európa, Észak Afrika, és India, és Nyugat Kína területén is nagy számban megtalálhatók. A krókusznak több mint 80 fajtája létezik, és ezekből több száz kertészeti faj jött létre az évek alatt.

A sáfrány a világ legdrágább fűszere!

A sáfrány nevű fűszert a Crocus sativus nevű fajtából állítják elő, amihez 1 kg sáfrányhoz egymillió bibe szükséges. Így jelenleg ez a világ legdrágább fűszere, amely ősszel virágzik, mindössze két hétig, ekkor szedik le, és szárítják a bibéjét. Az igazi sáfrány nem csak szép színt ad az ételeknek, de kellemes aromát is.

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. A sáfrány a világ legdrágább fűszere.

A sáfrány régen használt fűszernövény, az ókori időkben a fűszersáfrány termesztésére az i. e. 2300-as években utaltak elsőként. Az ókori sumér uralkodó: Sargon nevének jelentése: “Sáfrány város”.

Forrás: wikipedia

A legnagyobb sáfránytermelő  Spanyolországban kétféle sáfrányt, a  Crocus Coupet és a Superiort különböztetnek meg. Az előbbi értékesebb, mert a bibeszál felső részét tartalmazza, amely a legaromásabb, az utóbbihoz a teljes bibeszálat veszik ezért nem annyira intenzív az aromája és a színe. Spanyolországban parázs felett szárítják a sáfrányt, ettől kicsi füstös ízt kap.
A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmir államban termesztik. Az Indiai sáfrányfeldolgozás jelentősen különbözik a világ más tájain szokásos modernebb módszerektől. Az Indiai sáfrányszedési tradíciók szerint a bibeszálat teljesen felhasználják, és természetes módon szárítják a napon. A sáfrányt vízbe téve szortírozzák. A víz aljára merülő szálak a legjobb minőségűek, az úszkáló szálak a gyengébbek. A kasmíri sáfránynál  három minőséget különböztetünk meg: az első a Shahi, a második a Mogra, a harmadik a Lachha. Ma már nem olyan jelentős a sáfránytermelése Kasmirnak (6 tonna körüli) ezért gyakran csempészett Iráni sáfrányt adnak el Kasmiriként.
Az iráni sáfrány adja a világ termelésének 81 %-át. Különös figyelmet szentelnek a termés szárításának, mivel ettől függnek a kész fűszer ízbeli tulajdonságai. Az Iráni sáfrány rendelkezik a legjobb festőhatással.

Forrás: http://valodisafrany.blog.hu/2010/05/01/valodi_safrany_a_fuszerek_kiralya_a_kiralyok_fuszere

 

Krókusz fajtái:

A kertészeti fajták közül a legismertebbek a következők:

Nagy virágú kerti krókuszok, amelyek március elejétől április végéig nyílnak. Ezek közük a fehér virágú krókusz (crocus vernus) a sárga virágú arany krókusz (crocus flavus) a legismertebb.

A korán virágzó krókuszok közül, amelyek már februárban is virágba borulnak a liláskék és kék árnyalatú illírkrókusz (crocus tommasinianus), valamint a kétszínű virággal büszkélkedő korai krókusz (crocus chrysanthus) is gyakran fellelhető a kiskertekben.

De vannak ősszel nyíló krókusz fajták, amelyek szeptembertől októberig virágoznak, ilyen pl. a világoskék krókusz (crocus speciosus) vagy a liláskék ( crocus sativus) krókusz.

A krókusz ültetése:

A krókusz hagyma kedveli a napos meleg kerteket, és a laza tápanyagban gazdag talajt. A hagymákat érdemes csoportosan elültetni, egymástól kb. 8-10 cm távolságra és 10 cm mélyre.

Mivel a krókuszok is a hagymás növények közé tartoznak, az ültetési idejük megegyezik a többi hagymás növény ültetésével, vagyis a tavasszal virágzó fajtákat ősszel október közepétől kell elültetni, míg az ősszel virágzó fajtákat nyáron érdemes elültetni.

Krókusz gondozása:

A krókusz nem igényel túl sok törődést és gondozást, de tartós szárazság esetén azért locsoljuk időnként. Ezek a kis apró tavaszi virágok kedvelik a napos, vagy félárnyékos területet, ahol jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és mérsékelten tápanyagdús, humuszos, vagy kissé homokos a talaj.

Krókusz szaporítása

A krókuszt sarjhagymákról lehet szaporítani, vagyis a sarjhagymákat kell leszedni és más helyre elültetni, de ha elültetünk pár krókusz hagymát a kertünkbe, azt látjuk, hogy pár éven belül szó szerint meghódítják a kertet, mivel nagyon gyorsan terjeszkedik.

A krókusz felhasználása:

A krókusz hagymákat ültethetjük virágágyásokba, mivel jól mutatnak más tavaszi hagymás növények társaságában, mint pl. a tulipán, vagy a jácint, de a gyep területére is becsempészhetünk pár tövet. Sziklakertbe, fák tövébe, virágládákba, és utak mentén is színpompás dísze lesz a kertünknek.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...:

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...:

Így vessünk magot tavasszal!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét.

Bővebben...:

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...:

Tippek és ötletek olvasóinktól muskátli gondozásához!

A muskátli gondozásáról és ápolásáról minden hobbi kertésznek megvan a maga tippje, és ötlete. Megkérdeztük olvasóinkat, ők milyen gondozási tippet adnának a muskátli gondozásához.

Bővebben...:

Így öntözzük nyáron a muskátlit!

A növények, így a muskátlik is az életükhöz és fejlődésükhöz vizet igényelnek. A nyári melegben a muskátlikat rendszeresen öntözni kell, ám nem mindegy hogyan és mennyi vizet adunk ezeknek a közkedvelt növényeknek.

Bővebben...:

Hogyan ültessünk muskátlit?

A muskátli már az első perctől kezdve dekorálja és díszíti kertünket, és minél jobban figyelünk az igényeire annál szebb lesz. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

A muskátli öntözése

A muskátli öntözése nagyon fontos, ha szép erős virágzó muskátlikat szeretnénk nyáron a teraszon látni. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a muskátli öntözése során, és milyen hibákat érdemes elkerülni.

Bővebben...:

A muskátli dugványozása

A muskátli ára évről évre emelkedik, így ha sok szép muskátlit szeretnénk kertünkben gondozni, a dugványozással ingyen juthatunk új növényekhez! Megmutatjuk, hogyan kell szaporítani a muskátlit ,fillérekből.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...: