hétfő, 18 december 2017

Aloe vera növény gondozása és felhasználása

Aloe vera növény

Az aloe vera növényt sokan ismerik, csodás gyógyító hatását ma már sokan ismerik. Megmutatjuk, hogyan kell gondozni, és felhasználni ezt a híres csodanövényt.

Az aloe vera gyógyító leveleit már ősidők óta használják , a leveleiben található gél számtalan bőrproblémára, és egészségügyi betegségre nyújt gyógyulást, így nem csoda, hogy ma már a világ számos országában termesztik ezt a különleges növényt.

Kissé szúrós kinézete miatt gyakran a kaktuszok családjába sorolják az aloe vera növényt, pedig valójában a pozsgásokhoz, azon belül pedig a liliomfélékhez tartozik.

Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik. A hatalmas aloe családnak mindössze 5 gyógyító tagja van ezek az A.barbadensis, A. perry, A.ferox, A.arborescens, illetve az aloe saponaria.

Miért érdemes otthon egy aloe vera növényt gondozni ,és ápolni? Mert a benne található gél gyors gyógyulást hozhat, ha elvágjuk az ujjunk, vagy megégetjük a kezünk, netán megcsíp minket egy darázs.

Aloe vera gondozása

Ha szeretnénk egy gyógyító tulajdonsággal rendelkező aloe vera  növényt, keressünk fel egy közeli kertészetet, és válasszunk az 5 gyógyhatással rendelkező fajta közül.

Tegyük a növényt egy világos, átlagos szobahőmérsékletű helyre, ahol nem éri közvetlen tűző napfény, mégis kap elég világosságot. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük ,de inkább árnyékos helyet keressünk számára.

Aloe vera öntözése, locsolása

Az aloe vera növény egyik fő igénye, hogy ne locsoljuk túl a földjét, mivel pozsgás növényről van szó, a leveleiben tárolja a vizet, sőt a növénynek mindössze 1,5 % a szilárd rész, a többi víz és nedvesség.  A növény eredetileg Afrikából származik, ahol hozzászokott már a száraz csapadékmentes időjáráshoz. Nyári hónapokban két hetente  elég ha locsoljuk, télen pedig havonta egyszer, vagy kétszer adjunk neki vizet, de ez természetes nagyban függ a hőmérséklettől is. Nyáron a nagy hőségben akár gyakrabban is locsolhatjuk a földjét, de télen mindig hagyjuk kiszáradni a talajt a két öntözés között.

Aloe vera ültetése

Ha úgy látjuk, hogy a növény már kinőtte a cserepet, nyár elején érdemes átültetni, laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Aloe vera növény szaporítása

Az aloe vera növényt könnyedén lehet szaporítani, elég ha a sarjnövényeket leválasztjuk, majd külön cserépbe elültetjük őket. A dugványokat érdemes néhány napig száradni hagyni, majd utána homokkal kevert virágföldbe ültessük el őket.

Az aloe vera felhasználása

A növény gyógyító ereje a levélben található átlátszó gél szerű anyagban van, tehát egy nagyobb kifejlett levelet kell kettévágni, majd ebből kiszedni a gélt. A kisebb méretű levelekben, vagy fiatal növényekben még nem található meg ez a gél, ezért csak idősebb növényeket lehet felhasználni.

Ezeket a leveleket kettévágás után már tehetjük égési sérülésekre, csípésekre, de felhasználhatjuk szépségápolás  területén is.

Fontos!

Belsőleg ne alkalmazzuk házilag a növényt, mert hasmenést és gyomorfájás is okozhat, terhes nők pedig semmilyen formában ne fogyasszák az aloe vera gélt belsőleg.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Dobjuk fel a kertet különleges dekorációval

Kertünket néha egy kis ötletes dekorációval, némi kézügyességgel még színesebbé és szebbé varázsolhatjuk.

Bővebben...:

Hogyan válasszunk növényt egy napsütötte kertbe?

Amikor kertünk minden zegét és zugát egész nap erősen tűzi a nap, sajnos gondosan meg kell válogatni milyen növényt, telepítünk be. Bemutatjuk, milyen kertet ültessünk a forró nyári napokra. Bővebben...:

7 tipp hogyan hasznosítsuk kertünkben a kávézaccot!

A kávézacc szinte minden családnál a szemétben végzi, pedig számtalan formában felhasználhatjuk kertünkben is!

Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik. a hortenzia gondozása nagyon egyszerű, ezért érdemes kertünkbe ültetni ezt a fantasztikus szép virágot!

Bővebben...:

Édes és csábító gyümölcsök cserépben

Finom és zamatos gyümölcsöket már edényben vagy cserépben is nevelhetünk akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is. Bővebben...:

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...:

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: