A nagyobb területű teraszon akár tv paprikát, vagy paradicsompaprikát is termeszthetünk, míg a kisebbeken a chili paprikát érdemes ültetni.

A paprika a burgonyafélék családjába tartozik, ma már itthon is egyre több fajta közül választhatunk. Nálunk továbbra is a híres magyar sárga színű paprika a közkedvelt, de egyre többen ültetnek fűszerpaprikát, vagy az Amerikában és Angliában oly híres chili paprikát. A chili paprika egy kisebb méretű cserépben is könnyedén termeszthető, és szerencsére ma már ez sem számít ritkaságnak a kertészeti áruházakban.

A paprika egyéves zöldségnövény, vagyis évről évre újra kell telepíteni az erkélyünkre. Májustól egészen augusztus végéig lehet szüretelni a termést, amely lehet fehér, sárga, narancssárga, vagy épp piros színű fajtától függően.

A paprika ültetése és termesztése:

Mivel a paprika fagyérzékeny, érdemes kora tavasszal egy ablakban előnevelni a magvetéssel szaporított palántákat, vagy ha ezzel nem szeretnénk időt és energiát pazarolni, csak májusban vásároljuk meg az előnevelt palántákat a kertészeti áruházakban, vagy a helyi termelői piacon.

Nagyon fontos hogy a paprikát legyen szó bármelyik fajtáról, tápanyag dús földbe kell ültetni, mert tápanyag nélkül nem lesz kellő mennyiségű, minőségű a termés. A másik fontos lépés, hogy a fajtától függően kellő nagyságú cserépbe, vagy dézsába ültessük a növényt, hiszen van olyan paprika, amely mindössze 30 cm magasra nő meg, ám van, amelyik 130-140 cm nagyságot is elérheti. Ha túl kicsi cserépbe ültetjük a növényt, nem fog fejlődni és termést hozni.

A paprikát mindig napos szélvédett helyre ültessük, és főleg a növekedési időszakban rendszeresen érdemes öntözni, de azért ne álljon vízben. Mivel a műtrágya használata könnyen a növény pusztulását is jeleni, inkább azt javasoljuk a tápanyag utánpótláshoz, vásároljunk jó minőségű virágföldet már az ültetéshez is, majd utána biohumusszal javítsuk a talaj állagát.

Folyékony tápoldat formájában, amely ma már zöldség növényekhez is kapható, könnyedén tudjuk a tápanyagokat is pótolni a növény számára.

Íme néhány ismert paprika fajta,amely itthon vetőmag formájában is megvásárolható ( Rédei kertimag):

Szentesi cseresznyepaprika:

Jó termőképességű, középkorai fajta. Növény magassága 40-50 cm, dús lombozatú. Bogyója csüngő cseresznye alakú, sima felületű. Színe sötétzöld, éretten fénylő piros, erősen csípős ízű, festék- és szárazanyag-tartalma magas. Savanyításra, ételízesítésre kiválóan alkalmas. Felfűzve, megszárítva jól tárolható. Alkalmas szabadföldi helyre vetett és palántázott termesztésre. Házikerti és profi kertészeknek is javasolt. Betegségekre nem fogékony, szárazságtűrő, öntözés nélkül is termeszthető.
Vetés:
februártól márciusig üvegházba vagy fűtött fóliába. Kelés után pikírozzuk. Ajánlott vetésidő szabadföldi helybe vetésnél április közepe-május eleje. Vetőmagszükséglet: 10-15 g 1000 palánta előállításához. Sortávolság: 50-60 cm, tőtávolság: 25-30 cm, vetésmélység: 1-2 cm. Optimális csírázási hőmérséklet 15 °C felett, csírázási idő: 12-25 nap. Szedés: augusztustól szeptemberig.


Kincsem F1 fehérhúsú paprika:

Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, édes, széles vállú, nagy bogyójú (100-130g) hajtatási hibrid. Gyors fejlődésű, ízközei rövidek, növekedési erélye közepes. Fűtött és fűtetlen fólia alatti hajtatásra kiválóan alkalmas. Egy szálra felkötözve, metszetlenül termeszthető a legeredményesebben.
Vetés:
hajtatáshoz a palántanevelés 9-12 hetet igényel, a vetés időpontját a hajtatás időszakához (korai-, középkorai - és hideghajtatás) igazítjuk. Vetésmélység: 1-2 cm. Kelés után a palántákat 4-5 hetes korukban pikírozzuk. Kiültetés a hajtatás módjától függően, (korai vagy őszi hajtatás, fűtött vagy fűtetlen fólia alatti)
Vetőmagszükséglet:
10-15 g 1000 palánta előállításához. Térállás: 50+20x25 cm.
Szedés:
a fajta tenyészidejétől függően a kiültetéstől számított 2-3 hónap elteltével.

Kalocsai fűszerpaprika:

Féldeterminált növekedésű, csüngő állású, nem csípős fajta. Átlagtömege 22-28 g. A paprika meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel.

Vetés:
februártól márciusig üvegházba vagy fűtött fóliába. Vetésmélység: 1-2 cm. Kelés után pikírozzuk. Kiültetés szabadföldbe május közepétől, a fagyveszély elmúltával.
Vetőmagszükséglet:
10-15 g 1000 palánta előállításához. Térállás: 70x30 cm.
Szedés:
szeptemberben. Szedés után 5-6 hétig utóérleljük.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!