A brassói aprópecsenye akár ebédre vagy vacsorára is kiváló választás, mi most ennek a remek ételnek a három változatát mutatjuk be.

 

Brassói aprópecsenye recept sertésszűzzel!

Hozzávalók: 0,80 - 1 kg burgonya, 60 - 80 dkg sertésszűz, 10 - 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma,  50 dkg zsír, só, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors.

Elkészítés: A burgonyát sósvízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, ne törjön szét. A húst, igazándiból szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony (tokányszerű) csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk. A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük. Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott (jó sok) fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze, és aromája már ne vesszen el. Ha a zsírját lecsöpögtetjük, akkor még vacsorára van egy jó zsíros kenyér, amire jólesik majd egy pohár sör.

Ha vöröshagyma, és más fűszerek kerülnek bele, akkor az már nem brassói, csak valami utánzat. Természetesen lehet pulyka mell, vagy felsőcombból, esetleg csirke mellfiléből is készíteni. Az utóbbinál, egy kicsit óvatosabban, mert hamar kiszárad!

Petrezselyem zölddel, zöldpaprikával díszítve tálalom.

Brassói aprópecsenye recept apróhúsból!

Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús, 5 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só

A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5 -2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd. Ha a hús a pirítástól már megfehéredett, önts alá egy kis (legfeljebb negyedujjnyi) vizet, és fedő alatt párold puhára. Közben a vizet szükség szerint pótold, de a végére hagyd teljesen elfogyni. (Ilyenkor már nincs rajta a fedő, és sűrűbb kevergetést kíván.)

A szokásos körete az apró kockákra vágott pirított burgonya. (Igen jó, ha a gyakorlatilag kész húst és krumplit egy-két percig együtt is pirítod.)

A klasszikus receptek fele részben marha és fele részben disznóhúst használnak. Ilyenkor a párolás a marhával kezdődik, s amikor az már félig puha, csak akkor kerül bele a disznóhús.

Brassói aprópecsenye recept sertéshúsból!

Hozzávalók: 1 kg sovány sertéshús (lapocka vagy valami jó porhanyós rész), 5-6 nagy gerezd fokhagyma, őrölt bors (gyengébb gyomrúaknak fehérbors), étolaj vagy kb. 3 dkg zsír, só, burgonya - 4 személyre kb. 1,5 - 2 kg

Előkészítés: A húst megtisztítjuk a zsíros vagy hártyás részektől és csíkokra (kb. 1x1x6 cm) vágjuk. A fokhagymákat megkaparjuk pépesre. A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, megmossuk és hagyjuk lecsurogni.


Egy nagyobb (3-4 l-es) lábasban vagy fedővel rendelkező serpenyőben megforrósítjuk az olajat/zsírt, rádobjuk a csíkokra vágott húst, megforgatjuk, amíg a színe kifehéredik, közben megsózzuk, majd takarékra vesszük a hőforrást, lefedjük az edényt, és lassú tűzön pároljuk a húst. Nem kell vizet aláönteni, mert a hús úgyis levet ereszt, ami elegendő a pároláshoz.  Közben szép halvány pirosra kisütjük a burgonyát. Amikor halljuk, hogy a hús elfőtte a levét, levesszük a fedőt róla, megborsozzuk, rárakjuk a fokhagyma pépet, összekeverjük, és nagyobb hőfokon enyhén megpirítjuk, azután hozzáöntjük a sült burgonyát, az edényt újból lefedjük, és a húst a krumplival enyhén összerázogatjuk. Azon nyomban tálaljuk. Mások olaj helyett szalonna kisült zsírjában szokták készíteni, úgy is nagyon finom.

Címkék: brassói aprópecsenye,fűszer,étolaj

Forrás: Receptbarlang.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!