Túróval töltött burgonya

Ha már unjuk a főtt krumplit, vagy a sült krumplit próbáljuk ki a túróval töltött különleges burgonyát, amely akár önmagában akár köretként megállja a helyét.

Hozzávalók:

8 db egyforma burgonya, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg túró, 5 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl húsleveslé, 1 kanál búzadara, 1 csokor petrezselyem, só, bors.

A burgonyákat meghámozzuk, és a belsejüket kivájjuk.

A túrót áttörjük és a vajjal, a tojásokkal együtt simára keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, és az apróra vágott petrezselymet, majd sóval, borssal ízesítjük.

A túrós masszát a burgonya üregébe halmozzuk, és egy tűzálló tálba lerakjuk egymás mellé és a tetejére egy kis darab vajat teszünk.

Köré rakjuk a burgonya forgácsot és a sárgarépa csíkokat, leöntjük húsleveslével és lefedve betoljuk forró sütőbe. 200 fokon kb. 50 percig sütjük, majd a végén leszedjük a fóliát róla és pár percig pirítjuk.

Stíriai metélt

Aki szereti a tésztát és az édességet próbálja ki a stíriai metélt tésztát, amely ötvözi mindkét étel íz világát.

Hozzávalók:

50 dkg túró, 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tejföl, só.

A krémhez: 4 dkg vaj, 2 tojás, 4 dkg cukor, 1cs. vaníliás cukor, kevés reszelt citromhéja, 2 dl tejföl, vaníliás porcukor.

A túrót áttörjük, és a liszttel a tojással, a deci tejföllel, és kevés sóval összegyúrjuk. Egy lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy centi szélesre felvágjuk. Az így kapott metélt tésztát forró lobogó vízbe kifőzzük, majd leszűrjük.


Egy tálban a vajat a két tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a tejfölt, és a reszelt citromhéjat, majd legvégül a felvert tojásfehérje habot is beleforgatjuk.

A kifőtt tésztát beleforgatjuk a habos keverékbe majd egy kivajazott tepsibe téve forró sütőben 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve felkockázzuk és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Sajtos túrós pufóka

Vacsorára, vagy simán édességnek is elkészíthetjük ezt a gyors és egyszerű sajtos túrós finomságot.

Hozzávalók: 20 dkg túró, 4 tojás, 15 dkg reszelt sajt, só, 4 kanál liszt, olaj.

A túrót áttörjük, majd a tojások sárgájával simára keverjük. Ezután hozzáadjuk az 5 dkg reszelt sajtot, a lisztet, és megsózzuk, végül hozzáadjuk a négy tojásfehérjéből vert habot is. Egy tarkedli sütőt beolajozunk, és a mélyedésekbe belekanalazzuk a tésztát és kis fánkokat sütünk.

A végén reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.

Címkék: túrós recept, gyors vacsora,ebéd

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!